به گزارش راهبرد معاصر؛ «رابرت مالی»، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران بعد از دیدار با نمایندگان سه کشور اروپایی و چندین کشور اروپایی گفت که با آنها درباره «دو مسیر پیش روی ایران» رایزنی کرده است.
رابرت مالی در پیامی در توییتر نوشت: «با مدیران سیاسی سه کشور اروپایی و مقامهای ارشد مصر، اردن و اعضای GCC (شورای همکاری خلیج فارس) برای رایزنی درباره دو مسیر پیش روی ایران صحبت کردم: ادامه تنشزایی هستهای و بحران یا بازگشت دوجانبه به برجام و ایجاد فرصت برای ارتباطات منطقهای، اقتصادی و دیپلماتیک. فرصت برای انتخاب کوتاه است.»
رابرت مالی در حالی از «بازگشت دوجانبه به برجام» سخن به میان آورده که ایران، بر خلاف آمریکا از توافق هستهای خارج نشده است. دولت آمریکا اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ با نقض تمامی تعهدات خود در برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت اعلام کرد از این توافق هستهای خارج میشود.
بعد از گذشت یک سال از خروج آمریکا از برجام، تهران اعلام کرد با توجه به اینکه کشورهای اروپایی به وعدههایشان عمل نکردهاند در چند گام تعهداتش ذیل برجام را کاهش خواهد داد. کاهش تعهدات ایران ذیل مفاد توافق هستهای برجام صورت میگرفت.
جمهوری اسلامی ایران، بعد از برداشتن ۵ گام برای کاهش تعهدات، سرانجام ۱۵ دیماه ۱۳۹۸ اعلام کرد دیگر با هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی (شامل ظرفیت غنی سازی، درصد غنی سازی، میزان مواد غنی شده، و تحقیق و توسعه) مواجه نیست.
نخستین دور مذاکرات هستهای میان ایران و گروه ۱+۴ در دولت سید ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور ایران قرار است از هشتم آذرماه در وین با محوریت تلاش برای رفع تحریمهای ضد ایرانی آغاز شود.
در دوران ریاستجمهوری حسن روحانی، رئیسجمهور سابق ایران نیز مذاکراتی در وین برگزار شد که به دلیل اصرار آمریکا بر عدم رفع تمامی تحریمها علیه ایران بدون حصول نتیجهای مشخص پایان یافت.
از جمله دیگر موانع اصلی در آن مذاکرات این بود که دولت آمریکا از ارائه هر گونه ضمانت در خصوص عدم خروج مجدد از برجام خودداری کرده بود.
جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده تنها در صورتی که واشنگتن، به صورت قابل راستیآزمایی به تمامی تعهداتش عمل کند اقداماتی را که در واکنش به نقض عهد طرفهای غربی در جهت کاهش تعهدات برجامیاش در پیش گرفته به عقب برخواهد گرداند. تهران گفته البته اصرار یا عجلهای برای بازگشت آمریکا به برجام ندارد./ فارس